Bril Amsterdam nieuws

Na controle zonnebril op!

DvD - 06-11-2017 @ 12:55

Niek is opticien én optometrist. Niek ziet alles en schrijft het op. Met oog voor detail. In deze aflevering bereid hij diabetespatiënt Yvonne voor op de jaarlijkse, door de huisarts geadviseerde oogcontrole…

“Niet je zonnebril vergeten!” zei ik tegen Yvonne, al een jaar of zes vaste klant bij ons. Ze is altijd hartelijk, blijft vaak voor een kop koffie in de winkel en wil alles weten wat we doen. Dit keer bespraken we de jaarlijkse oogcontrole, wat haar allereerste zou worden. Yvonne, een bijzonder knappe verschijning, maar dat terzijde, is diabetespatiënt. En wij voeren, op advies van de huisarts,  controles uit om mogelijke complicaties aan de ogen te voorkomen.
 

“Waarom een zonnebril?
Ik heb nooit een zonnebril op.”
 

Daar keek ik weer van op. “Ik heb weleens gehoord dat je happy wordt van UV-straling die via de ogen naar de hersenen gaat, vandaar.”
Ik legde haar uit waarom je na een oogcontrole echt een zonnebril nodig hebt. “Wat wij namelijk doen, naast het testen van de oogdruk, de gezichtsscherpte en het registeren van de brilsterkte, is het zogeheten ‘wijddruppelen’ van de pupillen. Als die pupillen vervolgens groot worden door die druppels, kunnen we de achterkant van het oog fotograferen.”
Ze keek met ongelovige ogen aan. “Hoe kun je nu van de voorkant de achterkant fotograferen?”
“Via de pupillen. Echt waar. En met de geavanceerde fotoapparatuur wordt alles ook nog eens sterk uitvergroot. Hierdoor wordt de bloedvatenstructuur op het hele netvlies ook heel goed zichtbaar en kan er gecontroleerd worden op bloedingen.” 
‘Maar als ik nou gewoon een beetje zo kijk straks, als Frank de Boer?’ 
Ze trok er een vies gezicht bij. “Mensen met suikerziekte hebben vaak kleine bloedingen zonder dat ze dat doorhebben”, lichtte ik toe. “En blijken dat er te veel te zijn, dan volgt er een traject bij de oogarts, die de vaten eventueel gaat dichtbranden met laserapparatuur.”

Yvonne knikte en intussen stonden er twee mensen achter haar te wachten. Maar niet ongeduldig, meer geïnteresseerd luisterend. Sterker nog: één en al oor.
“Maar waarom moet ik nou toch een zonnebril meenemen?”, vroeg Yvonne.
Ik keek haar aan.


“Na het druppelen blijven de pupillen drie uur lang wijd open staan
en reageren ze niet op licht.

 

Dat kan heel vervelend zijn. Daarom raden we ook af om met de auto te komen. Je hebt namelijk ook even minder scherp zicht.”
“Echt waar?”, zei ze. “Maar als ik nou gewoon een beetje zo kijk straks, als Frank de Boer?” De klanten achter haar schoten in de lach. Ik niet.
“Frank de Boer heeft één ovale pupil, daarom kijkt hij zo. Hij krijgt daardoor te veel licht naar binnen. Veel mensen denken dat ‘ie narrig is, maar hij schijnt de vrolijkheid zelve te zijn.”
“Tot volgende week dan maar”, zei Yvonne met een mooie glimlach.
“Vergeet je zonnebril niet!”
“Ja, ja…”

 Niek

ONLINE AGENDA BIJ BRIL AMSTERDAM | PLAN HIER JE AFSPRAAK
 

HOME | WEBSHOP | ETALAGE | MERKEN
 
store_bril.jpg

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen