Bril Amsterdam nieuws

Oogkwaaltjes

DvD - 09-06-2016 @ 15:31

Jeukende, tranende ogen, daar word je niet blij van. Het kan komen door stuifmeel, maar ook door het chloor in zwembadwater of te veel zon. Gelukkig is er iets tegen te doen.

Hooikoortsogen
Wie hooikoorts heeft, kan behoorlijk last hebben van tranende en jeukende ogen. De boosdoener: stuifmeel van bomen, planten en struiken, waartegen het lichaam antistoffen aanmaakt.
Dit helpt: Draag om oogklachten zoveel mogelijk te voorkomen een zonnebril op echte hooikoortsdagen, het liefst een die de ogen zoveel mogelijk afschermt. Wrijf verder zo min mogelijk in de ogen: dat verergert de klachten alleen maar. Tranen de ogen erg, gebruik dan een nat washandje om ze schoon te houden. Een neusspray of oogdruppels helpen ook.

Chloorogen
In zwembadwater kunnen door een chemische reactie van het chloor en huidschilfers chloraminen ontstaan. Deze irriteren de bindvliezen van de ogen, waardoor de ogen rood worden en gaan prikken.
Dit helpt: Zwem met een chloorbrilletje op. Let op: je kunt hiermee prima aan de wateroppervlakte zwemmen, maar niet diep onder water. Er ontstaat dan een drukverschil, waardoor de oogleden opzwellen. Wie echt onder water wil zwemmen, kan beter een duikmasker dragen, waarbij de neus zich in het masker bevindt. 

Zonnebrand
Wanneer de ogen worden blootgesteld aan een overvloed van ultraviolet licht kan het hoornvlies (het doorzichtige laagje op de oogbol) geïrriteerd raken. Het is eigenlijk een lichte ‘verbranding’ of ‘zonnesteek’.
Dit helpt: Vooral in het hooggebergte, tijdens de wintersport, is het belangrijk de ogen goed te beschermen tegen het felle zonlicht met een, aan de randen, goed afsluitende zonnebril. Op grotere hoogte is er namelijk een grotere stralingsintensiteit. De klachten (pijn, branderigheid) verdwijnen meestal na 12 tot 24 uur na de ‘verbranding’. Blijven de ogen pijnlijk dan kun je het beste een arts raadplegen.
 
HOME | WEBSHOP | MERKEN

store_bril.jpg

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen