De mooiste brillen & zonnebrillen
Carl Zeiss brillenglazen
Optometrie & oogcontrole
Myopie management
DriveSafe

DriveSafe

Een bril voor dagelijks gebruik en veiliger rijgedrag

Gemiddeld is 83% van de brildragers1 tevens bestuurder. Autorijden kan een echte uitdaging zijn, voor iedereen – ongeacht de afstand – en goed zicht is essentieel voor de veiligheid.
Met DriveSafe Brillenglazen introduceert ZEISS een nieuwe productcategorie brillenglazen voor dagelijks gebruik. Het is specifiek ontworpen om te voldoen aan de behoeften qua zicht van mensen die zich in het verkeer veiliger en comfortabeler willen voelen met hun dagelijkse brillenglazen. DriveSafe Brillenglazen van ZEISS zijn zowel verkrijgbaar in enkelvoudige als in multifocale varianten.

Ontwerp

ZEISS heeft een brillenglas voor dagelijks gebruik ontwikkeld wat uit drie elementen bestaat, zodat rijden veiliger en comfortabeler wordt. De Luminance Design®-technologie van ZEISS houdt rekening met de pupilgrootte bij weinig licht. De DuraVision DriveSafe Coating van ZEISS vermindert waargenomen schittering tot 64%.  Het DriveSafe Brillenglasontwerp van ZEISS heeft zowel een tot 43% groter zichtgedeelte voor de middellange afstand om het scherpteverschil tussen dashboard en spiegels gemakkelijker te overbruggen, als een tot 14% groter gedeelte voor zicht op afstand voor breder zicht op het wegdek.

In detail

1 - Beter zicht bij weinig licht

De Luminance Design®-technologie van ZEISS.

De uitdaging

De pupil reageert op de lichtintensiteit van de omgeving, met name op licht dat rechtstreeks in het oog valt. Bij daglicht is de pupildiameter kleiner dan in het donker. Bij weinig licht, zogenaamde mesopische omstandigheden (schemering, neerslag, grijze dagen of rijden in het donker) heeft de pupil een diameter tussen klein en groot in. Ruimtelijke waarneming en het inschatten van afstanden wordt moeilijker voor de bestuurder.Na intensief onderzoek op gebied van mesopisch zicht* werden de beweegredenen voor het ontwikkelen van de Luminance Design™-technologie van ZEISS geïdentificeerd en geverifieerd tijdens draagproeven. In een notendop: fel licht (fotopisch zicht), geen licht (scotopisch zicht) en tussenin, dus weinig licht (mesopisch zicht). Bij mesopische omstandigheden verandert de lichtintensiteit, en dus ook de pupilgrootte: een uitdaging voor visuele prestaties.

2 - Minder verblinding in het donker

De DuraVision® DriveSafe Coating van ZEISS.

De uitdaging

Verblinding geeft aan hoe moeilijk het is om bij fel licht, zoals direct zonlicht of kunstlicht, te kunnen zien. Marktonderzoek en wetenschappelijk bewijs tonen beide aan dat schittering in het verkeer in verband wordt gebracht met LED en Xenon HID lichtbronnen die worden gebruikt voor moderne autoverlichting. Intense schittering kan een risico vormen, omdat het de zichtbaarheid van voorwerpen beperkt en het oog minder gevoelig maakt voor contrast. Schittering kan ook subjectief worden ervaren als discomfort en irriterend.Onderzoekers van ZEISS voerden experimenten uit met schittering. Deze vormden de basis van interne onderzoeken met verschillende gesimuleerde coatingen. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat het blauwachtige, hoogenergetische gedeelte van het zichtbare spectrum (met name golflengtes van 440-470 nm) afkomstig is van LED of Xenon H.I.D. (High Intensity Discharge)-technologie wordt in verband gebracht met hinderlijke schittering die door bestuurders wordt ervaren.

3 - Nauwkeurig zicht op dashboard, spiegels en wegdek

Het DriveSafe Brillenglasontwerp van ZEISS.

De uitdaging

Deelname aan het verkeer vergt een hoge mate van concentratie van bestuurders. Meestal hebben zij een breed zichtveld op het wegdek nodig om verkeersomstandigheden in te schatten. De situatie wordt vooral uitdagend voor dragers van multifocale brillenglazen bij het overbruggen van het scherpteverschil tussen dashboard, spiegels en het wegdek. Op dat moment wordt dynamisch zicht essentieel.Tijdens een oogbewegingsonderzoek met FKFS*** identificeerden we de behoeften qua zichtgedeeltes van bestuurders:

  • 97% van de geregistreerde tijd kijken ze naar het wegdek
  • 2% van de geregistreerde tijd gebruiken ze om naar het dashboard te kijken
  • 1% van de geregistreerde tijd verleggen ze hun aandacht tussen de spiegels

Voordelen voor de drager

  • Een bril voor dagelijks gebruik en veiliger rijgedrag
  • Beter zicht bij weinig licht voor veiliger en comfortabeler rijden
  • Minder verblinding door tegemoetkomend verkeer of straatverlichting in het donker
  • Nauwkeurig zicht op het wegdek, dashboard en in achteruitkijk- en zijspiegels
Bril Amsterdam 4,7 / 5 - 40 Reviews @ Google
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »