De mooiste brillen & zonnebrillen
Carl Zeiss brillenglazen
Optometrie & oogcontrole
Myopie management
Wat is glaucoom ?

Hans Korse - 24 / Feb / 2021

Wat is glaucoom ?

Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw. Bij deze oogziekte gaan de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren. Eén van de oorzaken is een verhoogde oogdruk, wanneer het vocht binnenin het oog niet kan worden afgevoerd.Door een verhoogde oogdruk wordt de bloedvoorziening van de oogzenuw afgekneld. De vezels van de oogzenuw raken hierdoor steeds meer beschadigd. Bij een blijvende hoge oogdruk gaan de zenuwvezels kapot.

Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw. Bij deze oogziekte gaan de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren. Eén van de oorzaken is een verhoogde oogdruk, wanneer het vocht binnenin het oog niet kan worden afgevoerd.Door een verhoogde oogdruk wordt de bloedvoorziening van de oogzenuw afgekneld. De vezels van de oogzenuw raken hierdoor steeds meer beschadigd. Bij een blijvende hoge oogdruk gaan de zenuwvezels kapot.

Vaak is de oogboldruk verhoogd, maar dat is niet altijd het geval. Er kan ook glaucoom ontstaan bij een normale oogboldruk. Dan speelt vaak niet de afknelling van de bloedvaten een rol, maar zijn de bloedvaten zelf onvoldoende goed.

Als de ziekte niet of onvoldoende wordt behandeld worden de wazige of blinde vlekken in het gezichtsveld groter. In een laat stadium kan ook het scherpe zien worden aangetast. Bij glaucoom is er sprake van letsel aan de oogzenuw. Eén van de oorzaken is een verhoogde oogdruk. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een te hoge oogdruk die ontstaat 

Glaucoom is een van de meest voorkomende oogaandoeningen. Uit cijfers blijkt dat er in Nederland ongeveer 100.000 mensen glaucoom hebben, maar in werkelijkheid zijn dit er meer. Veel mensen weten van zichzelf niet dat ze lijden aan deze aandoening. In principe kan iedereen glaucoom krijgen, maar er zijn wel een aantal risicofactoren die de kans op glaucoom vergroten.


Links het normale gezichtsveld. En rechts het gezichtsveld van iemand met vergevorderde vorm van glaucoom.

 

De risicofactoren bij een glaucoom 

  • Verhoogde oogdruk.


Dit is veruit de belangrijkste risicofactor. Een statistisch normale oogdruk ligt tussen de 11 en 21 mmHg. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op glaucoom. 

 

  • Glaucoom in de familie

Als glaucoom voorkomt bij iemands naaste (1e en 2e graads- familieleden), is de kans op glaucoom tien keer hoger dan voor iemand zonder glaucoom in de familie. 

 

  • Hoge leeftijd 

Op hoge leeftijd komt glaucoom veel vaker voor (vier procent van de mensen ouder dan tachtig jaar heeft glaucoom). 

 

  • Sterke bij- of verziendheid.
  • Mensen van het negroïde ras hebben vaker ander typen glaucoom.
  • Mensen met het Syndroom van Down hebben vaker andere typen glaucoom.
  • Afwijkingen van de bloedvaten bij of in het oog, de de oogdoorbloeding beïnvloeden.
  • Een te lage bloeddruk.
  • Slaap apnoe syndroom.
  • Het langdurige gebruik van steroïde crèmes of neussprays.
  • Langdurig gebruik van sommige medicijnen.

Typen glaucoom 

Er zijn verschillende type glaucoom:
1. Hoge druk glaucoom met open kamerhoek of afgesloten kamerhoek
2. Secundair glaucoom
3. Aangeboren of juveniel glaucoom

 

1. Hoge druk glaucoom met open of afgesloten kamerhoek

 

De meest voorkomende soort glaucoom is het open kamerhoek glaucoom. Hierbij raakt het afvoersysteem van het oog verstopt. Hierdoor stijgt de oogdruk en raakt uiteindelijk de oogzenuw beschadigd waardoor gezichtsvelduitval optreedt. 

 

Bij het zogenaamde ‘afgesloten kamerhoek’ glaucoom is de bouw van het oog zodanig dat door de iris, het regenboogvlies, het afvoersysteem van het oog wordt geblokkeerd, waardoor het oogvocht niet weg kan en de oogdruk stijgt. ‘Afgesloten kamerhoek’’ kan acuut of chronisch zijn. De acute vorm gaat meestal gepaard met wazig zien, een rood oog, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat de oogdruk zeer hoog wordt. Er is een snelle behandeling vereist om schade aan de oogzenuw te voorkomen. 

 

2. Secundair glaucoom

 

Glaucoom kan ook ontstaan als gevolg van andere problemen met de ogen zoals verwondingen, ontstekingen, tumoren, afsluiting van een bloedvat, andere oogziekten of oogafwijkingen. We spreken dan van secundair glaucoom. 

 

3. Aangeboren of juveniel glaucoom

 

Bij baby’s, kinderen en jonge volwassenen kan soms een aangeboren vorm van glaucoom voorkomen. Meestal is hierbij sprake van een aangeboren afwijking in de ontwikkeling van het afvoersysteem voor het inwendig oogvocht.

 

Bril Amsterdam 4,7 / 5 - 40 Reviews @ Google
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »